Najlepszy ramen w Białymstoku

ramen DohoSushi Białystok
25.10.2023

Na kulinarnej mapie Białegostoku, oprócz tradycyjnych potraw, znaleźć można dania z odległych zakątków świata. W niniejszym artykule zapraszamy na poszukiwania orientalnych smaków, które zawładną sercami zarówno mieszkańców miasta, jak i przyjezdnych. Przekonajmy się, gdzie w tym urokliwym mieście można znaleźć doskonały ramen, który zachwyci miłośników kuchni azjatyckiej i wyrazistych przypraw. Zapraszamy do lektury i odkrywania kulinarnej różnorodności Białegostoku!

Ramen – od tradycji do współczesności

Ramen to popularna japońska zupa, której kwintesencja tkwi w dwóch składnikach: wyjątkowym bulionie i makaronie. Bulion w smaku przypomina nieco rosół, współcześnie może być przygotowany z różnych składników, od mięsa wieprzowego, poprzez ryby, aż po warzywa. Tradycyjny ramen jest słony – na dnie miski umieszczana jest tare, czyli aromatyczna esencja, bazująca często na sosie sojowym. Serwowany jest z różnymi dodatkami, np. marynowanym jajkiem, szczypiorkiem, kiełkami fasoli mung, czy kawałkami mięsa.

Warto dodać, że każdy region Japonii ma swoje własne wariacje ramenu, które różnią się zarówno smakiem bulionu, jak i rodzajem makaronu oraz dodatkami. Ta tradycyjna zupa stała się nie tylko symbolem japońskiej kultury kulinarnej, ale także cieszy się międzynarodową popularnością. Dzisiaj można znaleźć restauracje serwujące tę aromatyczną zupę na całym świecie, w tym również w mieście Białystok.

Rodzaje ramenu

Jak już zostało wspomniane, każdy region Japonii specjalizował się w nieco innym sposobie przyrządzania ramenu. Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na tę zupę. To dało kucharzom duże pole do eksperymentów kulinarnych. Skutkowało to powstaniem różnych odmian tego dania. Najpopularniejsze z nich to miso-ramen, shoyu-ramen, tan tan men ramen.

Oprócz powyższych rodzajów ramenu, istnieje wiele innych odmian, które różnią się składnikami bazowymi, aromatami, dodatkami i przyprawami. To właśnie ta różnorodność zachęca do odkrywania i eksperymentowania z różnymi smakami. Wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Gdzie zjeść najlepszy ramen w Białymstoku?

W poszukiwaniach najlepszego ramenu w Białymstoku trudno pominąć restaurację DOHO Sushi. To idealne miejsce dla wszystkich, którzy chcą skosztować tej tradycyjnej japońskiej potrawy w nieco innej, bardziej europejskiej odsłonie. Rameny DOHO nawiązując do kanonu kuchni azjatyckiej, czerpią również swą zawiesistą esencjonalną siłę z bogactwa lokalnych składników. To harmonijne połączenie różnorodności wszystkich pięciu smaków z kreatywnymi pomysłami kucharza.

To, co wyróżnia DOHO na tle innych restauracji to elastyczność oferty. Menu kryje w sobie 5 różnych rodzajów ramenu. Jednocześnie zapewnia możliwość wyboru zarówno pomiędzy wariantem łagodnym i ostrym, jak i rozmiarem dania. Rameny łagodne takie jak np. miso-ramen na lekko słodkiej tare z pasty miso i fasoli z kaczką teriyaki, czy też lekko słony shoyu-ramen z boczkiem chashu, zachwycają autentycznością azjatyckiego smaku. Ostre warianty tych samych zup są natomiast bardzo wyraziste i rozgrzewające.

W przypadku ramenu prezentacja potrawy jest tak samo ważna, jak smak. Wspomniana restauracja sushi w Białymstoku dba o estetyczny aspekt podania każdego dania. Mięso, nori, jajko, makaron, kukurydza i inne dodatki ułożone są w przemyślaną kompozycję i mają świeże, kontrastujące kolory. To wszystko czyni restaurację obowiązkowym punktem do odwiedzenia dla mieszkańców oraz turystów.